Online werving voor lokale overheden

Omgaan met de krapte op de arbeidsmarkt

5 handige tips!

Onlangs werden de nieuwe cijfers van het CBS met betrekking tot de arbeidsmarkt bekendgemaakt. En wat blijkt? De krapte op de arbeidsmarkt is ook in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar nog gestegen. Waar het al lastig was om goede nieuwe werknemers te vinden, is die uitdaging dus alleen maar groter geworden. Reden genoeg om jouw manier van werven onder de loep te nemen. Wat kun jij in 2022 doen om die ideale kandidaat wél aan te trekken?

overleg

Dit blog is tot stand gekomen op basis van ons webinar 'Word een onweerstaanbare werkgever'. Terugkijken? Dat kan! Meld je hier aan en ontvang direct een terugkijklink. 

Overzicht van de huidige arbeidsmarkt

Maar eerst even de data in. Want wat is de huidige stand van de arbeidsmarkt? En wat betekent dit voor lokale overheden? We zetten alle feiten en cijfers voor je op een rij. 

  • Eind december steeg het aantal openstaande vacatures naar 397.000. 
  • Het aantal vacatures ligt hoger dan het aantal werklozen. Er zijn 105 openstaande vacatures per 100 werklozen.
  • De werkloosheid is gedaald naar een ongekend laag niveau. Met 370.000 werklozen eind december 2021 bereikten we het laagste aantal werklozen sinds 2003. 
Krapte op de arbeidsmarkt in een grafiek

Bron: CBS, Spanning op de arbeidsmarkt

Het einde van de krapte is nog niet in zicht…

Tot zover de huidige situatie op de arbeidsmarkt. Maar hoe nu verder? Loopt dit in 2022 los? Helaas niet. Uit dit artikel van Werf& blijkt dat het einde van de krapte voorlopig nog niet in zicht is. Naast de grote hoeveelheid vacatures en de recorddiepte in werkloosheid, daalt ook het ‘onbenut potentieel’. Dit zijn de mensen die wel (meer) willen werken, maar dat nu niet kunnen of doen. 

Daarnaast spelen factoren als vergrijzing en participatie een rol. Waar eerder in bepaalde sectoren kon worden geput uit een ruime arbeidsmarkt, is dat inmiddels met een derde geslonken door vergrijzing. Daarnaast is de arbeidsparticipatie hard gestegen. Steeds meer jongeren, ouderen en vrouwen werken. Waar we 45 jaar geleden nog onderaan het lijstje van participatie bungelden, behoren we nu tot de kopgroep. Dit maakt dat de vijver waar we nog uit kunnen vissen steeds kleiner wordt.

5 tips om om te gaan met de arbeidskrapte in 2022

Het is duidelijk: jouw organisatie moet steeds harder haar best doen om talent aan te trekken. Werk aan de winkel dus! Maar waar start je? We geven je een aantal tips om te zorgen dat jij een onweerstaanbare werkgever wordt voor jouw ideale kandidaat.

Tip 1: Hou het wervingsbudget voor 2022 scherp in de gaten

We starten met de belangrijkste tip: hou je wervingsbudget voor 2022 goed in de gaten. We zagen het vorig jaar al: overheden die in het laatste kwartaal geen budget meer over hadden voor het werven van goed personeel. 

Het aantal vacatures in 2021 kwam veel hoger uit dan te verwachten was en er was dus niet genoeg begroot voor werving. Het budget bleek ontoereikend en er werd te laat geanticipeerd op de ontwikkelingen in de markt. We zien dit ook terug in een dip in het aantal openstaande vacatures bij gemeenten in oktober en november 2021. 

AenO nieuw geplaatste vacatures per kwartaal

Bron: A&O fonds gemeenten

Het gevolg van onvoldoende aandacht en budget voor werving: 64% van de organisaties kiest voor dure werving & selectie, in 53% van de gevallen wordt het salaris verhoogd en in 28% van de gevallen wordt zelfs gekozen voor een mindere kandidaat. 

Zonde! Werving & selectie zorgt voor hoge eenmalige wervingskosten en een mismatch is structureel duur voor je organisatie. Toch heeft 26% van de werkgevers geen wervingsprobleem. Zij schakelen zelden een duur W&S bureau in en hebben bijna altijd voldoende gekwalificeerde kandidaten om uit te putten. 

Maar hoe bereik je dat in deze tijd? Het brengt ons bij de volgende tips…

Tip 2:  denk vanuit de kandidaat

De belangrijkste stap is denken vanuit de kandidaat. Vooral nu zul je goed moeten kijken wie je daadwerkelijk zoekt. Vaak heeft een  vacaturehouder een specifiek idee bij de ideale kandidaat. Kijk je verder in het team, dan zie je dat het beeld van wat nodig is kan variëren. Belangrijk is dus om te faciliteren dat mensen met elkaar in gesprek gaan om een beeld te krijgen van wie de ideale kandidaat is. 

Daarnaast is het van belang om goed te kijken naar wat jij als organisatie kunt toevoegen. Jouw Employer Value Proposition dus. Deze waardepropositie geeft aan welke waarde jij toevoegt voor je huidige en toekomstige werknemers en vormt de basis van jouw werving. 

Om jouw toegevoegde waarde in kaart te brengen is het goed om met mensen van verschillende lagen in de organisatie bij elkaar te zitten. Hou interviews, creëer persona’s van jouw ideale kandidaten en gebruik arbeidsmarkt data om te zien hoe je de juiste kandidaten kunt bereiken en verleiden. 

Tip 3: Laat jouw organisatie zien

Geef de buitenwereld een inkijkje in jouw organisatie. Vertaal jouw Employer Value Proposition naar de arbeidsmarkt toe en bouw aan een sterk employer brand (werkgeversmerk). Maak hierbij vooral gebruik van beeld. We verwerken beeld namelijk 600.000 keer sneller dan tekst, dus met beeld breng je veel sneller een gevoel over. Zo creëer je snel verbinding met mensen die interesse hebben in je organisatie. Laat foto’s en video’s zien waarbij de diversiteit van jouw medewerkers goed in beeld wordt gebracht en gebruik vooral geen stockfoto’s. Bekijk hieronder het mooie voorbeeld van de Gemeente Soest.

Hulp nodig? Onze specialisten hebben meer dan 100 gemeenten goed in beeld gebracht en staan klaar om jouw organisatie te helpen met contentcreatie!

Tip 4: Scheid jouw vacatures van je corporate website met een werken bij-site

Uit onderzoek blijkt dat gemeenten in 92% van de gevallen de meeste tijd en moeite steken in het werven via hun eigen website. Daarnaast geeft 48% aan dat werven via de eigen website het minst effectief is.

Zorg daarom voor een heldere werken bij-site, een speciale website voor al jouw vacatures. De bezoekers van jouw algemene website zijn namelijk burgers, inwoners en ondernemers die op zoek zijn naar jouw dienstverlening. Jouw werken bij-site geeft je de mogelijkheid om op een hele andere doelgroep, namelijk werkzoekenden, te focussen. Daarnaast heeft dit als bijkomend voordeel dat Google jouw vacatures beter laat zien in organische zoekresultaten. Meer zichtbaarheid = meer kans op de juiste kandidaat! 

Tip 5: bereik je doelgroep waar die is

In de basis maak je gebruik van vacaturesites om jouw vacature uit te zetten. Denk hierbij aan gemeentebanen.nl of andere vacaturesites voor specifieke doelgroepen. Zo breng je jouw vacatures in ieder geval in beeld bij actief werkzoekenden. Maar met vacaturesites alleen bereik je slechts 10% van je doelgroep. Je bereikt daarmee namelijk alleen de actief werkzoekenden. 

Toch is er een hele grote groep mensen die niet actief op zoek is naar een andere baan, maar die wel interesse heeft in een andere baan als deze heel goed past. Deze latent werkzoekenden beslaan 75% van je doelgroep. Deze mensen komen nooit op een vacaturesite, dus die moet je via andere kanalen weten te bereiken. Denk hierbij onder andere aan social media. Met slimme targeting technieken kun je deze mensen heel specifiek binnen jouw regio bereiken en verleiden. Social recruitment noemen we dat. 

Word een onweerstaanbare werkgever! 

Je kunt je in deze tijd onderscheiden door jezelf als onweerstaanbare werkgever in de markt te zetten. Dat hoeft niet duur te zijn of veel tijd te kosten. Met een aantal slimme aanpassingen zet jij jezelf al snel beter op de kaart als werkgever. Denk bijvoorbeeld aan een werken bij-site die al binnen 4 tot 6 weken voor je klaarstaat. Of werf jouw kandidaten met slimme datagedreven campagnes, waarin je ze bereikt en verleidt tot solliciteren. In dit webinar neemt CEO Eric van Bourgonje je uitgebreid mee in hoe jij een onweerstaanbare werkgever wordt. 

Heb jij een prangend wervingsvraagstuk waar onze jarenlange expertise je bij kan helpen? Plan dan direct een afspraak en één van onze wervingsadviseurs neemt contact met je op om mee te denken over een passende oplossing. 

Op naar een succesvol wervingsjaar!

 

Terug

Ontdek hoe je jouw organisatie neerzet als mooie werkplek

Lees de whitepaper en leer:
 

  • wat jouw organisatie uniek maakt;
  • waarom mensen graag bij jouw organisatie werken;
  • en hoe je dit kunt inzetten om de beste kandidaten voor je vacatures te werven.

 

Vraag gratis de whitepaper 'Employer branding en de lokale overheid' aan

Whitepaper Employer branding