Employer branding voor de overheid centraal in Recruitment Republic op Emerce TV
Hoe positioneer je je als overheid op een krappe arbeidsmarkt? In deze aflevering van Recruitment Republic laat Eric van Bourgonje zien hoe drie publieke organisaties hun employer brand succesvol wisten te versterken.

De strijd om talent is overal voelbaar, maar voor overheidsorganisaties is die strijd vaak nóg complexer. Niet alleen vanwege de structurele krapte, maar ook vanwege een hardnekkig imagoprobleem. Terwijl publieke organisaties werken aan de grote vraagstukken van onze tijd — van veiligheid en gezondheid tot leefbaarheid en mobiliteit — lukt het lang niet altijd om dat maatschappelijk belang ook overtuigend over te brengen op potentiële kandidaten.
In de derde aflevering van Recruitment Republic op Emerce TV stond de publieke sector centraal. Eric van Bourgonje van hellopublic schoof aan om stil te staan bij de vraag: hoe kunnen overheden zich beter positioneren op de arbeidsmarkt? Aan de hand van drie recente campagnes laat hij zien hoe het wél kan.
Ruimte maken voor meer dan één profiel
De eerste case die Eric in deze aflevering behandelt is van Defensie. De nieuwe campagne “Tijd voor Defensie” markeert een duidelijke koerswijziging. Waar voorheen vooral werd gerekruteerd op het klassieke militaire profiel, zien we nu een bredere positionering. Niet alleen fysiek sterke doeners, maar ook twijfelaars, denkers en ontwikkelaars worden aangesproken. Want met de ambitie om door te groeien naar 200.000 medewerkers vóór 2030, moet je durven verbreden. Defensie laat daarmee zien dat het tijd is om het stereotype achter ons te laten en ruimte te maken voor nieuwe verhalen — ook binnen een traditierijke organisatie.
De mythe van de luie ambtenaar doorbreken
Een ander voorbeeld dat aan bod komt is een campagne van de gemeenten Haarlem en Zandvoort, die samen een ambtelijke organisatie vormen. In hun nieuwe employer branding-campagne kiezen ze bewust voor een krachtige, visuele positionering waarin het maatschappelijke belang van hun werk centraal staat. Geen wollige beleidslagen of dienstverleningsjargon, maar échte beelden van betekenisvol werk dat raakt aan het dagelijks leven van inwoners.
Wat opvalt: ze durven zich professioneel en positief te presenteren — iets wat in de publieke sector lang als ‘not done’ gold. Daarmee dragen ze niet alleen bij aan het werven van talent, maar ook aan het doorbreken van het hardnekkige clichébeeld van de ambtenaar als passieve uitvoerder. Het is een verfrissende benadering die meer overheden zouden mogen omarmen.
Van missie naar mens
De derde campagne die wordt uitgelicht komt van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hun aanpak laat zien hoe belangrijk het is om niet te blijven hangen in een abstract ‘corporate’ verhaal. In plaats daarvan vertalen ze hun missie — het bewaken van veiligheid, gezondheid en eerlijkheid — door naar de dagelijkse praktijk. Zo volgen we bijvoorbeeld Olaf, een toezichthoudend dierenarts, die in een korte video laat zien wat zijn werk inhoudt en waarom het ertoe doet.
Die persoonlijke invalshoek maakt het werk van de NVWA niet alleen inzichtelijk, maar ook aantrekkelijk. Het laat kandidaten zien waar ze instappen, wat het vraagt — en vooral: waarom het betekenisvol is. Voor organisaties die werken aan maatschappelijke opgaven is dat misschien wel de sterkste wervingskracht die er is.
Wat we hiervan kunnen leren
De rode draad in deze drie campagnes? Ze kiezen elk bewust voor positionering vanuit inhoud. Niet roepen dat je belangrijk bent, maar laten zíen wat je doet, voor wie, en waarom dat ertoe doet. Dat vraagt lef, maar ook visie. En het vraagt om maatwerk in plaats van generieke boodschappen.
Bij Hellopublic geloven we dat overheden een uniek verhaal te vertellen hebben. Maar dat verhaal moet wel verteld worden op een manier die raakt, klopt en overtuigt. Deze drie organisaties laten zien dat het kan — en dat het werkt.
Bekijk hier het item met Eric van Bourgonje op EmerceTV
Verder komen in deze aflevering van Recruitment Republic de volgende experts aan het woord:
– Emiel Heinsbroek (Textkernel) over de eerste AI-impact op de IT-arbeidsmarkt
– Patrick Boonstra (Recruitment Tech Masters) over politieke keuzes in recruitment tech
– Randy Cillekens (Serena/Getnoticed) over AI in werken-bij-sites
– Dorien Wolff (Independent Recruiters) met het laatste shownieuws uit recruitmentland
👉 Bekijk de hele aflevering hier: Emerce TV – Recruitment Republic #3
Meer weten over hoe jouw organisatie employer branding kan aanpakken?
We denken graag mee. Neem contact met ons op via onderstaand contactformulier
