“Samen op zoek naar de juiste kandidaten”

Gemeente Hoeksche Waard werft via Gemeentebanen . nl

Hoeksche Waard

Vrijwel alle gemeenten hebben er mee te maken: schaarstefuncties. Zo is er een landelijk tekort aan specialisten binnen de ruimtelijke ordening (planologen, stedenbouwkundigen) en beleidsmedewerkers op het gebied van milieu. Voor gemeente Hoeksche Waard is dat toch net iets anders. Over het algemeen zijn ze erg succesvol met de invulling van lastige vacatures, al duurt dat soms wel langer. Ter ondersteuning van de werving maken zij gebruik van Gemeentebanen.nl.

“Voorheen werden vacatures vrij snel ingevuld en ook met de juiste kandidaten. We hadden eigenlijk altijd voldoende reacties van goede kandidaten. Maar we merken dat de markt ten opzichte van 2020 is veranderd en daar speelt COVID-19 natuurlijk een belangrijke rol in. We zien een trend van minder reacties en minder geschikte kandidaten. Daarom zijn we onder andere op zoek gegaan naar een ander kanaal dat we kunnen inzetten om ons bereik te vergroten en ons proces te ondersteunen,” vertelt Sanne Smit, ondersteunend medewerker bij gemeente Hoeksche Waard.

Grote veranderingen in de markt

Haar collega Manouk Zuur, specialist Werving & Selectie, vertelt verder: “Ik sluit mij bij Sanne aan en heb inderdaad een enorme dip in de arbeidsmarkt waargenomen. In 2019 en 2020 waren wij bijzonder succesvol en sinds januari zag je het wegzakken. Nu is januari altijd een wat stillere maand, maar het was nu wel opvallend. Ook weet ik uit ervaring dat de arbeidsmarkt later en trager reageert op grotere of ingrijpende gebeurtenissen, zoals nu natuurlijk de pandemie.

“Ik heb onze huidige kanalen en abonnementen kritisch geanalyseerd en onderzocht wat alternatieven waren. Welke trend signaleer ik, wat past bij mijn doelgroep en wat kan ik anders doen? We hebben ook onze eigen medewerkers meer betrokken bij de werving en gekeken of de vacatureteksten nog persoonlijker en bondiger konden. We hebben onze externe wervingskanalen uitgebreid, zijn zelf proactief gaan werven en zijn actiever op social media.

Sinds begin 2020 maken wij gebruik van Gemeentebanen.nl en dat doen we nu nog steeds. We keken altijd per vacature of inzet van dit kanaal nodig was, maar misschien gaan we dit anders inrichten volgend jaar. Uiteindelijk draait een groot deel ook om bereik en blijkt dat veel ambtenaren toch op deze website zitten. Voor de functies waarin gemeentelijke of specifieke ervaring nodig is, kan dit dus goed uitpakken. Sales Support denkt ook goed met ons mee wanneer we vragen hebben, dus dit is een prettige samenwerking.

Manouk: “Inmiddels is de markt weer een stuk dynamischer en zien we dat de invulling weer vlotter en succesvoller verloopt. Ik denk dat de combinatie van het aantrekken van de markt en de eigen initiatieven tot dit resultaat leiden. Ik geloof ook sterk in recruitment marketing en vind het idee achter de campagnes van Hellopublic met succesgarantie echt super. Je werft een aantal weken zeer gericht met behulp van marketingtools en hoopt op een succes. Zo niet, ontvang je je geld terug. Dat is nog eens het proberen waard. Maar eerlijk is eerlijk: we hebben natuurlijk veel liever die nieuwe collega waar we zo naar op zoek zijn.”

Schaarstefuncties

“We hebben een goed proces en een goede werving en soms natuurlijk ook een beetje geluk. Dat hoort er ook bij. You win some, you lose some. Natuurlijk slagen we er niet in om iedere vacature in te vullen of duurt het soms een behoorlijke periode. Dit gaat met name om de hele specialistische of algemeen bekende schaarstefuncties. Dit zijn functies als (beleids)adviseur binnen het Sociaal Domein, functies in Ruimtelijk Ordening, de beheerdersrollen in de Buitendienst of andere groengerelateerde en/of specialistische functies.

We hebben recent een aantal lastige vacatures ingevuld.  Naast de uitbreiding van externe kanalen, zijn wij zelf ook pro-actiever in de werving en het benaderen van kandidaten die goed passen. Dit heeft tot nu toe ook al successen opgeleverd, met name op de lastige vacatures. Zo hebben wij Specialist Groenbeheer kunnen invullen en hebben we kandidaten op gesprek voor andere functies zoals o.a. Netwerkbeheerder.

Door de combinatie van factoren die ik hierboven eerder heb genoemd, hebben wij een hoog percentage ingevulde vacatures. Als we kijken naar 2020, dan zijn er maar 3 vacatures niet ingevuld, op een totaal van 115 vacatures. Vanwege de verstoring in de markt zullen de cijfers er dit jaar minder rooskleurig uitzien, maar hopen we toch door deze aanpak ook 2021 succesvol af te kunnen sluiten. Het geeft zó’n goed gevoel als dat lukt en daar doe je het voor”, aldus Manouk.

Ook geschikte kandidaten vinden voor jouw vacatures? Laat je vrijblijvend adviseren. We gaan graag met je in gesprek om te kijken wat we voor je organisatie kunnen betekenen.  

Samen aan de slag?

Neem vrijblijvend contact op met onze accountmanagers en leg je wervingsvraagstuk aan ons voor. Samen gaan we op zoek naar de beste oplossing.

Liever direct bellen?
020-2611260