Online werving voor lokale overheden

Hoe je met emotie de allerbeste kandidaten voor jouw vacature verleidt

Hoewel we graag anders zouden geloven, zijn we écht niet rationeel als we belangrijke keuzes maken. Het brein wil graag snel kiezen en om dat voor elkaar te krijgen, maken we veel beslissingen op de automatische piloot. Wil je dat een kandidaat reageert op je vacature? Dan heb je niets aan gortdroge vacatureteksten die de feitelijke voordelen van de baan opsommen.

image

Door: Marije van der Star

Laatst had ik met spoed een nieuwe wasmachine nodig. Ik woon boven een elektronicazaak en steun graag lokale ondernemers. Maar zonder dat ik het goed en wel doorhad, had ik mijn wasmachine besteld bij Coolblue. Huh, wat is het hier gebeurd? 

Coolblue speelt met allerlei slimme trucjes in op mijn reptielenbrein. Zo staat er een afbeelding van een lachende jongeman op de homepage die me ‘helpt’ met kiezen. De elektronische versie raadde een wasmachine aan die ‘... je wasgoed langer mooi houdt, strijkwerk vermindert en sneller wast.’ Toevallig heb ik ook een bloedhekel aan strijken. 

Bestellen en betalen is zo makkelijk, dat ik het al heb gedaan voordat ik er goed en wel over na heb gedacht. 

Ok, maar wat heeft dit te maken met vacatureteksten?

Zo gaat dat ook met vacatures. Wie zichzelf het best op de kaart weet te zetten, wordt onweerstaanbaar voor de kandidaat. Krijg je dat niet voor elkaar, dan werkt die goede kandidaat opeens bij de concurrent. 

Eén van de meest invloedrijke psychologen Daniël Kahneman, is de grondlegger van gedragseconomie. Hij stelde dat we beslissingen maken op basis van twee systemen in het brein. Systeem 1 (het reptielenbrein) is dat deel waarmee we snelle beslissingen maken, de automatische piloot. Systeem 2 (cognitieve brein) zorgt dat we kunnen redeneren, wikken en wegen, twijfelen. Om kandidaten te verleiden moet je inspelen op beide systemen. 

We denken dat we beslissingen maken met systeem 2. Dat is niet waar. Want dit deel van het brein is ook erg traag. Ons brein is lui en neemt daarom allemaal shortcuts. We nemen beslissing op basis van wat goed voelt (systeem 1). Vaak beredeneren we achteraf met systeem 2 waarom dat een weloverwogen beslissing was. Wie dus weet te verleiden op basis van emotie en gevoel (systeem 1), zorgt dat een kandidaat sneller voor hem kiest. 

Het is niet gek als je het lastig vindt in te spelen op emoties. Als hr-professional ben je tenslotte niet opgeleid tot schrijver of psycholoog. Je doet je best, maar weet misschien nog niet de juiste toon te raken. Je kunt natuurlijk iemand inhuren om je vacatureteksten te schrijven, maar met deze tips kom je een heel eind.

Zo schrijf je zelf overtuigende vacatureteksten

1. Schrijf beeldend

Maak gebruik van storytelling. Verhalen zijn een krachtige vorm van communicatie waarbij we allerlei delen van onze hersenen gebruiken. Vertel dus niet alleen dat de kandidaat impact kan maken als hij bij jou komt werken. Beschrijf ook hoe hij dat gaat doen. (‘Je regelt bijvoorbeeld een laptop voor een kansarm kind zodat hij tijdens de coronacrisis toch lessen kan volgen en geen leerachterstand oploopt’) of omschrijf een flexibele werkomgeving door te vertellen dat een kandidaat zijn uren zelf kan indelen zodat hij vrijheid heeft onder kantooruren te sporten en ‘s avonds nog even te werken.

2. Maak gebruik van sociale bewijskracht 

De bekende psycholoog Cialdini liet ons zien dat we graag naar andere mensen kijken om te ontdekken wat we moeten doen. Het helpt daardoor enorm om quotes van je werknemers op te nemen in je vacatures, als een soort positieve recensies van je bedrijf. 

3. Gebruik beeld 

We nemen beelden vele malen sneller op dan tekst. Zorg voor mooie authentieke foto’s van je (lachende) werknemers, zodat je kandidaat een goed gevoel bij je organisatie krijgt. Heb je andere dingen waar je enorm trots op bent, laat het zien! Denk aan de brainstormmuur, de moderne kantine, een voetbaltafel. Een fotograaf inhuren om een ochtendje foto’s te schieten, verdient zich razendsnel terug. 

Meer weten? Download de whitepaper! 

Om je verder op weg te helpen, schreven we een whitepaper vol tips en tricks. Download 'm hieronder en ga direct zelf aan de slag. Heb je een wervingsvraag voor ons? Neem dan contact met ons op! 

 

Terug
Neem voor meer informatie contact op met onze specialist
Portretfoto Sean Seijsener