Online werving voor lokale overheden

Social recruitment: hoe jij jouw vacature wél ingevuld krijgt

96% slagingskans om jouw vacatures te vervullen

Je zult niet de enige zijn die in deze tijd moeite heeft met het vervullen van vacatures. Niet gek dus, dat je met je handen in het haar zit en neigt naar het inschakelen van werving- en selectiebureaus (W&S) om maar nieuwe collega’s aan te nemen. Tegelijkertijd drukken de kosten van W&S zwaar op je wervingsbudget. Het kan anders met een goedkopere én effectievere aanpak die jou succesvol aan geschikte kandidaten kan helpen: social recruitment. Wat dit is, hoe dat werkt en wat het oplevert, leggen we je graag uit in dit artikel.

image

Wat is social recruitment?

Met social recruitment bereik en verleid jij latent werkzoekenden. In deze tijd zijn veel mensen namelijk niet actief op zoek naar een baan, maar staan zij wel open als er een nieuwe kans voorbijkomt. Deze latent werkzoekenden bevinden zich dus niet op jobboards en je zult ze dan ook op een andere manier moeten zien te bereiken. Door gebruik te maken van platformen waar deze mensen zich al bevinden, zorg je ervoor dat jouw vacature óók bij hen onder de aandacht wordt gebracht.

Maar hoe verschilt social recruitment dan van de huidige manier waarop social media wordt ingezet voor recruitment? 

Social recruitment versus recruitment via social media

Veel organisaties zetten in op social media voor het verspreiden van vacatures. Denk hierbij aan organische shares die op de tijdlijn van de organisatie of via het netwerk van collega’s worden gepost. Dit is goed en belangrijk, maar levert vaak maar weinig op. Het zorgt er namelijk voor dat jouw posts altijd maar in een beperkte ‘vijver’ van social media gebruikers zichtbaar zijn. Daarnaast zijn dit ook niet specifiek de ideale kandidaten voor jouw vacature(s). 

Social recruitment biedt de gouden middenweg tussen het bereiken van miljoenen mensen die er niet toe doen en een beperkt aantal mensen die perfect gespecialiseerd zijn. Door heel gericht een boodschap te verspreiden onder een hele specifieke groep mensen, bereik je relevante mensen voor jouw vacature en verleid je deze om te solliciteren. 

Hoe zet je social recruitment in?

Social recruitment gaat dus verder dan alleen het delen van jouw vacatures op jouw bedrijfspagina’s. Met social recruitment zorg je ervoor dat jouw ideale kandidaat niet meer om jouw vacature heen kan. Je zorgt ervoor dat je op allerlei verschillende plekken aanwezig bent voor de juiste doelgroep. 

Denk hierbij naast social media kanalen ook aan retargeting via niche websites, zoals ROmagazine voor ruimtelijke ontwikkeling, Sociaalweb voor zorg en welzijn, Omgevingsweb voor ruimtelijke ordening en Juridische BanenBankvoor juridische vacatures. Dit zijn ideale platformen om jouw ideale kandidaat op te bereiken met retargeting. 

> Meer weten? Onze expert Anne-Mei Chin vertelde daar al eerder over in dit artikel

Wat levert social recruitment op?

Naast dat je duizenden mensen bereikt, kost social recruitment je ook nog eens veel minder dan bijvoorbeeld W&S. Waar W&S zo’n €10.000 tot €12.000 kan kosten per geschikte kandidaat, kan je met een derde van die kosten al een goede social recruitment campagne opzetten. 

Je verhoogt met social recruitment niet alleen je zichtbaarheid tot duizenden mensen, het zijn ook nog eens passende mensen voor de functie. De kans is dus groter dat je genoeg én de juiste mensen bereikt. Succes gegarandeerd! 

Meer weten over social recruitment?

Onze expert Anne-Mei Chin vertelt je in een gratis webinar meer over de inzet en het resultaat van social recruitment campagnes. Meld je hieronder aan en ontdek direct de geheimen van een écht goede campagne. 
 

Terug
Neem voor meer informatie contact op met onze specialist
Portretfoto Sean Seijsener